İş bebek yapmaya gelince hiçbir şeyden emin olamazsınız ama her şeyin yolunda gitmesi; yani komplikasyonsuz bir gebelik ve doğum yaşama ve zamanı gelince nur topu gibi tamamen sağlıklı bir bebek dünyaya getirme şansınızı arttırmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bunların başında da kesinlikle sigarayı ve içkiyi bırakmak gelir.
Tabi hamileliğiniz boyunca (ya da az ama sürekli bir şekilde) sigara veya içki içmeye devam etseniz bile her şeyin yolunda gitmesi ihtimali vardır; her ikisini de yaptığı halde tam zamanında ve ve tamamen sağlıklı bebekler doğuran kadınlar olduğunu duymayan yoktur. Fakat sizin ve bebeğinizin bu kadar şanslı olmama ihtimali de vardır, risk ne kadar sigara ya da içki içtiğinize bağlı olarak artar. Farklı annelerin ve farklı bebeklerin hamilelik sırasında sigara ve içki tüketiminden farklı şekilde etkilendiğini (sizin ve bebeğinizin ne şekilde etkileneceğinizi bilmenin bir yolu olmadığını) aklınızdan çıkarmayın. Annenin sigara ve içki tüketimine bağlı bazı fiziksel ve zihinsel yetersizliklerin her zaman doğumda ortaya çıkmayıp birçok kez yıllar sonra da görülebildiğini; görünüşte sağlıklı bir bebeğin büyüyünce hastalıklı, hiperaktif ya da öğrenme güçlüğü çeken bir çok olabileceğini de düşünün.
Sigara ve içki gibi hamilelikte geçimsiz alışkanlıklardan kurtulmak her zaman kolay olmayabilir, bazen de gerçek bir mücadele gerektirir. Ama bebeğinize sağlıklı doğma şansı vermek kesinlikle verebileceğiniz en güzel hediye olacaktır.
Sigara alışanlığından kurtulmaya karar verdiyseniz aşağıdaki maddelere göz atmanızı tavsiye ederim 🙂
Sigarayı bırakma motivasyonlarınızı belirleyin. Hamile olduğunuzda, bu gayet kolay olur. Bu kadar iyi bir motivasyonunuz eminim olmamıştır.
Sigarayı bırakma metodunuzu seçin. Birden tamamen kesmek mi istiyorsunuz yoksa yavaş yavaş azaltarak mı? Hangi metodu seçerseniz seçin, fazla uzakta olmayan bir gün belirleyin. O gün için, aklınıza sigara getirmeyecek eğlenceli ve oyalayıcı faaliyetlerle dolu bir gün planlayın (tercihen sigara içmenin yasak olduğu mekanlarda)
Sizi sigara içmeye iten motivasyonları belirleyin. Örneğin zevk için mi, uyarım için mi, yoksa gevşemek için mi sigara içiyorsunuz? Yoksa gerginliğinizi ya da kızgınlığınızı azaltmak için mi? Elinizde ya da ağzınızda bir şeyler olsun diye mi? Bir ihtiyacı gidermek için mi? Belki de alışkanlıktan hiç düşünmeden yakıp içiyorsunuzdur. İçme nedenlerinizi anladığınızda, bırakınca sigaranın yerini dolduracak bir şey bulmanız daha kolay olabilir.
Eğer yanılıp bir tane tüttürüverirseniz, unutun gitsin. İçtiğiniz sigarayı tekrar tekrar düşünmeyin, onun yerine içmediğiniz tüm o sigaraları düşünün. Hemen programınıza geri dönüp kaldığınız yerden devam edin, içmediğiniz her sigaranın bebeğinize faydası olduğunu aklınızdan kesinlikle çıkarmayın.
Sigarayı, pazarlığı olmayan bir şey olarak görmeye çalışın. Sigara kullanırken tiyatroda, sinemada, metroda, alışveriş merkezlerinde, çoğu restoranda ve muhtemelen iş yerinizde içemiyordunuz. Şimdi de kendinize “Sigara içemem, işte o kadar!” demeyi deneyin.
Bebeğinizden ilham alın. Sigara içmeyi aklınızdan geçirebildiğiniz her yere bebeğinizin ultrason resimlerini koyun. Eğer henüz ultrason fotoğrafınız yoksa dergilerden harika bebek resimleri kesebilirsiniz.
Destek alın. Sigarayı bırakmak isteyenlere destek olacak birçok yöntem ve kurum vardır. Hipnotizma, akupunktur ve rahatlama teknikleri sigara içen birçok kişinin bırakmasına yardımcı olmuştur. Ayrıca ülkemizde Sağlık Bakanlığına bağlı sigarayı bırakma hattı mevcut olup burada çalışan uzmanlardan da destek alabilirsiniz.
Eğer ilk seferinde başaramazsanız, tekrar tekrar deneyin. Nikotin çok güçlü bir kimyasaldır ve bırakmak kolay değildir ama başarabilirsiniz. Sigara içen birçok kişi bırakmayı ilk denediklerinde başarılı olamaz ama tekrar tekrar denemeyi sürdürerek başarırlar. Bu nedenle eğer başarısız olursanız kendinize kızmayın, kendinizi gösterdiğiniz çabalar için kutlayın ve sonra da yeniden çabalayın. Emin olun, başarabilirsiniz 🙂
* Yararlandığım kaynak: Bebeğinizi beklerken sizi neler bekler – Heidi E. Murkoff ve Sharon Mazel
No Comments